Du känner hur känslan är på väg, den växer sig starkt långt inombords, men du vill inte känna den. Slår ner blicken och kryper ihop…vill bara gömma dig. Vill bara glömma.

Skam är en känsla vi alla har upplevt, skam är starkt, lamslående och fokuserad på en enda sak. DIG.

Varför känner vi skam?

Människan är till sin natur ett flockdjur, vi har tack vare vår känsla för sociala strukturer och regler överlevt och utvecklats till den moderna människan. Att komma överens med gruppen har alltid varit högt uppe på människans överlevnads-checklista och starkt inbäddat i vårt beteende. När vi misslyckas till att leva upp till våra egna eller andras förväntningar, normer eller principer så upplever vi att vi inte “håller måttet”. Vi har helt enkelt, enligt våra egna tankar, inte klarat av att göra det som vi anser att vi bör klara av att göra och som ett brev på posten kommer skammen med tankar om att “vad är det för fel på mig?” eller “jag klarar aldrig någonting”.

Normer och principer

Att följa normer eller principer kan vara nyttigt när det resonerar med vem vi är och vad vi tycker. Men när normer eller principer runt omkring oss inte stämmer överens med vem vi är inombords, då blir det lätt fel och så sviker vi antingen oss själva eller personerna runt omkring oss. I båda situationerna är det lätt att förlägga felet hos sig själv och upp dyker tankar om att vi inte duger eller inte klarar. Vi ser oss själva som misslyckade och inte förtjänta av kärlek eller tillhörighet.

 

Skuld och skam

Skuld är en liknande känsla men skiljer sig lite mot skam. Precis som att självkänsla skiljer sig från självförtroende så skiljer skam sig från skuld. Skam är en känsla av att något är grundläggande fel på dig som person och att denna personen inte klarar att leva upp till kraven ställda i livet medans skuld innefattar att man gjort något fel, ofta mot någon person. Skam är ofta inblandad när du känner dig oduglig eller ovärdig inför något och är tätt besläktat med din självkänsla.

 

Vi gömmer oss ofta

Vår reaktion när vi upplever skam är ofta att dölja det, varken det är att gömma det långt inombords eller att dölja det med en annan känsla som ilska eller ledsamhet.

Det är ingen ovanlig företeelse att behandla andra så som man egentligen mår inuti. Det innebär att om du har mycket skam inuti dig är det inte helt ovanligt att man försöker kontrollera omgivningen med skam då det är så man styr sig själv. Känner du igen det hos dig själv eller hos någon annan?

 

Skammens ansiktsuttryck

Inom forskningen har man inte hittat ett gemensamt ansiktsuttryck för skam som man gjort för ilska eller glädje, detta tror man beror på att skam är en känsla vi inte vill visa utåt och därför har vi inget universellt ansiktsuttryck för det. Vissa bygger höga murar för att man inte vill visa sina svagheter, då kan vi heller inte bli kritiserade eller dömda för dem. Så vi låtsas vara tuffa, vi låtsas att vi klarar allt och vi låtsas att vi är perfekta. Men känslan av skam försvinner inte av att bli inmurad eller ignorerad, den finns kvar där inombords och styr oss ofta i mycket vi gör.

 

Lär dig att släppa taget om skammen

Att släppa taget om skammen är ingen lätt sak men det går att öva sig i att minska den lite i taget. Och för varje steg du tar i rätt riktning desto lättare blir det, kom ihåg att det är som tyngst i början.

 

Låt inte skammen styra dig.

När skammen håller dig i ett fast grepp kan vi inte utvecklas på riktigt. För den som i grunden tycker att man inte är värdig eller duglig kan inte heller våga tro på sig själv att växa. Men någonstans måste man börja för skammen kommer inte bara helt plötsligt lätta och försvinna som dimman en sommarmorgon. Ett litet steg i taget mot rätt riktning och helt plötsligt en dag kanske du märker att solen klarar att tränga sig genom dimman som lättat lite.

 

Sätt namn på dina känslor

Medvetenhet är ett kraftfullt verktyg. Att förstå att det är skam man känner och att våga sitta i den känslan ett tag istället för att reagera automatiskt på det sätt man alltid har gjort som att bli arg på andra eller att trycka undan känslan. Att börja namnge dina känslor och se när de kommer och varför är porten in till att lära känna en av de bästa vänner du någonsin kommer att ha – nämligen dig själv.

 

Acceptans

Acceptans handlar inte om att acceptera dåliga saker eller att inte säga ifrån när något är fel. Acceptans handlar om att sitta i livets båt och förstå att ibland mår man bra av att flyta med strömmen och ibland behöver man paddla. För dig som har svårt att släppa kontrollen så kan det vara bra att komma ihåg att ibland ser man utsikten mycket bättre när man slutar paddla och försöker njuta av att flyta med.

Att se saker för vad de är och att acceptera att de finns kan vara ett av de första stegen till riktig förändring, ofta kämpar vi emot så mycket i vårt liv och försöker kontrollera eller styra saker när vi egentligen skulle må bättre av att acceptera att de finns och försöka gå vidare med livet. För när du kämpar emot något har du väldigt svårt att se något annat än det du kämpar mot vilket gör att det får väldigt stort utrymme.

Säg hej till din nya bästa vän

Du är du, med både bra och dåliga sidor, precis som alla andra. Och morgondagen är helt ny.

Vad som än har hänt i din dåtid har redan hänt och går inte att ändra, men du kan ändra vad som händer framöver. Skam kan utgå från stora till små händelser, den kan utgå från låg självkänsla eller från att vi verkligen har gjort något väldigt fel.

Är det något som blivit fel tidigare i livet kanske du behöver försöka ställa det tillrätta så som det går idag, för att sedan försöka gå vidare. Att försöka gå vidare och göra saker för tycka om sig själv igen är en viktig del i att minska skammen.

 

Du är inte ensam

Vad din skam än kommer ur så ska du veta att du inte är ensam, alla känner skam fast inte många vågar visa det. Våga att vara du och våga börja tycka om dig själv. Fundera igenom vad du mår bra av att göra och börja så långsamt göra det. Träna dig på att tänka positivt om dig själv och beröm dig för saker du är stolt över. Träna, träna, träna. För när du börjar tycka om dig själv mer och mer så kan du förhoppningsvis se att du har rätt att vara du och att du är ganska bra precis som du är, trots brister och fel. Och kan du stå upp för dig själv och vem du är så har du också möjlighet att bry dig mindre om vad andra tycker och tänker och då blir känslan av skam automatiskt mindre.

 

Våga öppna upp dig

Skam är som ett sår som aldrig läker för det alltid göms undan och inte får andas. Något av det svåraste som finns är att öppna upp sig och våga vara sårbar. För vi vet inte hur det ska tas emot eller hur den personen förvaltar det vi säger till dom. Andra personer har sina problem och bagage och det finns alltid en risk när vi blottar våra känslor för någon att de inte hanterar det på det sättet just du behöver. Men prova, prova att öppna upp dig för någon du känner dig bekväm med. För en känsla inombords är alltid större och mer tärande än en känsla som fått komma ut ur kroppen och lufta sig. Har du ingen du vill prata med kan en psykolog eller kurator alltid vara ett bra alternativ.

 

Så träna dig på att bli vän med dig själv, våga visa upp dig för den du är och var stolt över den personen. Träna dig på acceptans och lär känna dina känslor. Det är inga lätta saker att lära sig men börja så smått med att göra en liten sak varje dag, prova dig fram vad som passar dig. Låt dig själv växa och utvecklad och lämna skammen bakom dig, du är värd att må bra i den du är.

På EezyYou hjälper vi dig att komma igång med träning och bättre mat samtidigt som du jobbar med långsiktiga förändringar och självkänsla i våra veckotema. Prova på 2 veckors kostnadsfritt här. Vi går med dig hela vägen, på dina villkor.

Få en gratis 5 veckors inspirationskurs!

För tips, tankar och råd om hur du ska börja leva så som du vill, skriv upp dig på vår minikurs via mail - helt gratis!

Välkommen till vår inspirationskurs!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar via mail när det kommer nya, intressanta blogginlägg.

Du är nu uppskriven på vårt nyhetsbrev!