Ofta kan jag känna mig som passiviteten själv. Jag drar upp min telefon och surfar runt på samma sidor flera gånger om dagen utan att det hänt något nytt. Utan att ens inse vad jag gör så sitter jag plötsligt där med telefonen i handen och innan jag kommer tillbaka till verkligheten har en timme passerat och jag får dåligt samvete över vad jag just gjort. Skammen kryper på och jag blir besviken över att jag inte gör de sakerna jag bestämt mig att göra.

Denna känslan hjälper mig inte att komma ur passiviteten, snarare tvingar den mig ner djupare. För när jag känner denna känslan så försöker jag ignorera den genom att trycka den längst bak i huvudet och kvar finns bara någon slags olustkänsla. Denna olustkänsla vill jag inte känna och för att försöka ignorera även den sätter jag mig med telefonen eller andra “dumma” saker som jag egentligen inte mår bra av att göra. Den onda cirkeln har slutits och den har tendens att snurra runt och runt igen.

Och inte blir det bättre. Den här passiva känslan smittar till allt annat i vardagen! Helt plötsligt har jag inte lust att arbeta och smyger undan när jag vet att jag borde vara igång eller så ignorerar jag den där to do-listan som hänger och hånskrattar åt mig på kylskåpsdörren.

Har jag däremot en dag där jag gör flera olika saker som jag mår bra av, t.ex lyssnar på musik, tränar eller åker på en utflykt med min familj så känner jag mig mer fylld av energi och välmående. Då infinner sig en känsla av att jag kan och att jag vågar, olustkänslan är borta och jag vågar vara i nuet och uppleva saker när de händer, trycker inte bort saker till längst bak i huvudet.

Detta innebär att jag verkligen pratar med mina barn när jag pratar med dem, jag lyssnar och hör på ett sätt som både de och jag mår bättre av. Jag vågar känna känslor, både goda och dåliga för jag orkar möta dem med hjälp av energin jag fått av träningen eller musiken.

Framför allt så ger den här energin mig kraft att ta de besluten jag vill ta. Det är inte så att suget efter sötsaker eller lusten att dra upp telefonen försvinner men när jag får lite extra energi i mig orkar jag säga nej lättare, jag ser konsekvenser av de val jag gör när jag jag vågar vara medveten ni nuet. Dessa dagarna har jag inte den här gnagande olustkänslan i huvudet som får mig att gömma mig bakom ännu fler beteenden som jag vet jag inte mår bra av. Den blir en slags god spiral uppåt där jag gör bra val för mig själv och orkar vara stark inombords.

Tricket för mig är att få till de här sakerna varje dag. Det blir som små påfyllningar av energi för att jag ska orka ta hand om mig själv. Fyller jag inte på med energi så dräneras min ork och helt plötsligt tar jag inte hand om mig alls. Det gäller att göra små saker som ger jämn energi hela dagen, jag vet inte hur du fungerar men jag kan inte åka på spa på söndagen och få den energin att räcka i flera veckor.

Missförstå mig inte, jag tackar absolut inte nej till spa men för att få energi att orka med de bra besluten i vardagen som jag vill ta måste jag ha små energiboosts hela tiden. Som att meditera 5 minuter varje dag. Eller att se till att jag tittar på naturen när jag åker hem från jobb. Att verkligen titta på knoppar, löv eller träd kan ge mig en känsla av nöjdhet som gör att jag är en starkare människa när jag kommer hem. Då orkar jag kanske att motstå lockelsen att sätta mig framför tvn och istället ta 7 minuter för en snabb workout eller sätta mig att lägga pussel med min son.

Har du också tendens att fastan i passiviteten ibland? Fundera genom vad du har för små energiboosts du kan planera in varje dag. Börja med små saker som förhoppningsvis ganska snart ger dig kraft att ta tag i de större sakerna.

Vad behöver du för att ta de där bra besluten du behöver ta för att må bra?

Få en gratis 5 veckors inspirationskurs!

För tips, tankar och råd om hur du ska börja leva så som du vill, skriv upp dig på vår minikurs via mail - helt gratis!

Välkommen till vår inspirationskurs!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar via mail när det kommer nya, intressanta blogginlägg.

Du är nu uppskriven på vårt nyhetsbrev!