Inom idrotten och psykologin används visualisering mycket för att förbereda kroppen och sinnet för det man ska göra. Visualisering är något du med fördel kan använda i vardagen, till exempel när du behöver förbereda dig inför något eller peppa dig till att göra något du är nervös inför eller inte har lust till. För har hjärnan ”sett” dig göra det en gång tidigare i sinnet, blir det lättare att göra det på riktigt senare.

Hur kan du använda detta och vad har detta med positivt tänkande att göra?
Jo för att positivt tänkande har med aktiva val att göra, att välja hur jag ska agera eller vilken inställning jag ska ha till något är ett aktivt val. Vi har ofta automatiska reaktioner till olika situationer och de är snabba, de är så snabba att de oftast har företräde framför dina aktiva val. Men har du då redan tidigare tränat dig genom visualisering på hur du ska agera i en viss situation så kommer du att putta fram dina aktiva val i kön och ha lättare för att använda dem när du väl hamnar i den situation du har visualierat.

Hur gör man då?

Sätt dig först och främst på ett ställe där du kan få sitta eller ligga ned i lugn och ro, gärna med så lite stimuli som möjligt, det vill säga lägg dig gärna ned, blunda och ha både tyst och kanske lite mörkt i rummet. Föreställ dig sedan situationen du vill förändra eller åstadkomma.
Fundera ut vad du vill ska hända i den situationen, våga vara modig och stark men realistisk.

Antingen föreställer du dig att du upplever situationen eller så ser du dig själv utifrån som en film, gör det som känns bäst. Tänk efter hur omgivningen ser ut, vad där finns för ljud och dofter, hur marken känns under fötterna. Involverar situationen andra personer så föreställ dig hur de ser ut och vad de gör/säger.

Föreställ dig det du vill ska hända i din situation, fundera ut vad som behövs sägas eller göras. Fundera kring olika hinder, det som kan hända som får dig att känna dig osäker och hur du ska möta det. Se dig själv klara av det du vill klara och föreställ dig hur det känns både i kroppen och i sinnet.

I del 3 av vår serie – Positivt tänkande – ska du få lite glatt och rosa skimmer över dig. =) Men först..

Se nedan hur Jim Carrey använt visualisering, här i Oprahs life class. Engelska 4 min.