Att variation förnyar och föryngrar har vi hört länge men att det är nyckeln till ett långt och hälsosamt liv det visste du kanske inte?

Visserligen hänger de ju ihop, föryngring och ett långt liv. För det är just när kroppen och sinnet börjar bli äldre och långsammare som det genereras signaler till att det är dags att slå av på takten. Däremot om du utmanar dig regelbundet och varierat så håller du både hjärnan och din fysik på topp längre.

Inom träning säger man ibland att man hamnar på en platå efter en viss tids träning. Ofta är det för att vi gör samma träning hela tiden. Två gånger i veckan tar du dig till gymmet och kör samma maskiner med samma tyngder hela tiden. Visserligen håller detta dig på en viss nivå och du blir ju inte svagare men efter en tid av samma träning blir du inte heller starkare. Kroppen har vant sig vid den belastning du utsätter den för och den känner att den klarar utmaningen fint och behöver inte utvecklas mer för att utföra det arbete som krävs.

Din hjärna fungerar likadant. Du blir himla duktig på det du gör ofta och vi kan nå oanade höjder om vi fokuserar vår tankeverksamhet rätt men ofta gör vi inte det. Vi fastnar i grubblerier eller i tankar om våra relationer och vardagsbestyr. Inte så att dessa tankar är fel men när vi tänker på samma saker hela tiden så känner hjärnan att den just där och då klarar det arbete den utsätts för och bekvämt ställer den in sig så samma gamla loop som den alltid gör.

Visste du att de som utmanar hjärnan regelbundet och varierat håller sinnet yngre mycket längre och minskar risken kraftigt för olika komplikationer senare i livet som t.ex alzheimers.

Vill du hålla kroppen på topp gäller det att träna varierat så kroppen utmanas i både styrka, kondition och smidighet.

Nedan följer lite tips hur man kan hålla både hjärna och kropp på topp länge!

Tips på hur du på bästa sätt håller kropp och knopp i topptrim!!

  1. Variera din träning mellan styrketräning, simning och joggning. Eller kör zumba, gymträning och cykling! Det viktiga är inte vad du gör utan att du varierar mellan olika muskelgrupper, belastning och kondition. När du varierar dig på detta sättet blir din kropp både starkare, uthålligare och mer stabil vilket ger dig ökad känsla av styrka, mer ork och mindre smärtor.
  2. Utmana dig regelbundet med hjärngympa som du gillar! Hjärngympa kan vara allt från att läsa en bok, göra ett nytt recept, lyssna på ny musik, gå på museum eller konversera med nya människor. Tänk så här: om du lär dig något nytt eller känner att du måste fokusera för att klara något, då är det hjärngympa! När du väl börjar lära dig din nya kunskap är det rutin och inte hjärngympa längre.
  3. Ät bra mat! För att både kroppen och knoppen ska ha de bästa förutsättningarna så är det viktigt att äta bra och det räcker oftast att öka på sitt grönsaks- och fruktintag och minska på skitmatskonsumption för att det ska göra stor skillnad. Man har alltid sagt att blåbär är bra mat för hjärna då man tror att vissa av antioxidanterna i blåbär kan påverka koncentration, minne och inlärningsförmåga. Annan bra hjärnmat är fet fisk, nötter, fullkorn och gröna grönsaker!

Få en gratis 5 veckors inspirationskurs!

För tips, tankar och råd om hur du ska börja leva så som du vill, skriv upp dig på vår minikurs via mail - helt gratis!

Välkommen till vår inspirationskurs!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar via mail när det kommer nya, intressanta blogginlägg.

Du är nu uppskriven på vårt nyhetsbrev!