Det körs kostprogram till höger och vänster just nu. Alla vill se bra ut till sommaren och kämpar heroiskt med storkok på söndagar och träning flera dagar i veckan. Så långt så bra men….det är ingen som verkar tycka om det.

Alltid när jag ser folk som kör utmaningar eller kampanjer som syftar till att gå ner i vikt så verkar det som om alla lider och tycker det är jobbigt. Inte är det ofta man ser någon som njuter av grönsakerna de stoppar i sig eller känner att det är ganska skönt att inte dra i sig ett kilo godis på fredagarna.

Ofta kanske vi ser sötsaker och slappedagar som det ultimata då vi sedan barnsben blivit matade av positiva associationer med godis och kakor vid speciella tillfällen och fest. Vid semestertider eller fredagskvällar har vi alla dunsat ner i soffan eller solstolen och glatt utropat att “detta är det bästa som finns!” så kanske finns det en viss föreställning om att bara vara stilla är det ultimata att sträva efter.

Detta kombinerat med att människan har en genetisk tendens att äta sött och vila när vila erbjuds så är det kanske inte så konstigt att det bär emot när vi vill börja träna eller äta bättre.

Men det finns sätt att komma runt det, och allt börjar i ditt huvud. För ser du hela tiden träning som något jobbigt eller sötsaker som det ultimata att längta efter på kvällarna så kvittar det hur mycket du anstränger dig för att gå ner i vikt under 10 veckor. När dessa 10 veckorna är över, om man nu håller 10 veckor, börjar du snabbt glida tillbaka i dina gamla hjulspår och de kilona du jobbat hårt för att bli av med är snabbt på plats igen.

Att gå ner i vikt och stanna på den vikten handlar om att ändra inställningar. Att börja se träning som något bra och något roligt. Att börja tänka på nyttig mat som det bästa för din kropp och din hälsa. Och får du tag i rätt recept så kan du även börja se nyttig mat som det bästa för dina smaklökar. När du egentligen inser vad som är i kakor och godis kan du kanske till och med börja få negativa associationer med godis, kanske känner du att det är något du egentligen inte vill ha i din kropp.

Prova några av nedanstående tips för att börja ändra dina inställningar till saker och få till en långsam viktnedgång som håller sig länge.

 

  • Fundera genom vad du tycker är roligt att göra när det gäller att röra på sig. Gillar du inte att gå till gymmet så gör inte det! Prova istället att dansa hemma en kvart om dagen, gå en längre promenad i skogen följt av lite styrketräning hemma eller simma på simhallen.
  • Prova nya recept som är nyttiga. Tycker du inte om dem så ät inte dem, fortsätt prova dig fram tills du hittar den slags mat som du kan tänka dig att äta ofta. Du måste inte variera dig som en tok om du hittar något som fungerar. Är det svårt att hitta något som fungerar? Prova att vid varje måltid äta minst halva tallriken med sallad/grönsaker. Gör du det så äter du inte lika mycket av maten på tallriken som du brukar och får automatiskt mindre kalorier i dig.
  • Kolla upp vad det du äter innehåller. Att bli medveten om vad det är du stoppar i dig kan göra stor skillnad för dina ätvanor. Det är just våran tendens att ignorera vad vi gör eller vad vi stoppar i oss som hjälper till i vår överkonsumtion.
  • Förstå att det kommer vara tufft att ändra dina vanor. Hjärnan är lat och vill gärna ha allt på automatiskt beteende. T.ex behöver du inte fundera på hur du gör när du kör bil om du gör det varje dag vilket ju är skönt men när hjärnan drar tillbaka dig i gamla mönster som att köpa godis på fredagar så är det kanske inte lika nyttigt. Våga stå upp för ditt nya beslut och säg nej till dig själv när det blir svårt. Och ha punkt nummer 5 i huvudet när du behöver vara stark i jobbiga situationer.
  • Sist men absolut inte minst är att fundera genom varför du vill gå ner i vikt, vad det är du vill uppnå? Att ha din egen anledning, mål eller mening med varför du vill äta bra eller röra på dig hjälper dig att hålla motivationen uppe när du har tuffa dagar. Att vilja gå ner i vikt för “man ska ju vara smal” ger dig inte mycket kraft att fortsätta kämpa på jobbiga dagar men att “jag vill gå ner i vikt för att få mer ork och kraft att vara med mina barn, bli piggare om dagarna samtidigt som jag självklart vill se bra ut i mina kläder” kan ge dig ett annat perspektiv att fortsätta när det blir jobbigt. Då har du något långsiktigt att jobba mot vilket kan vara bra att ta fram och tänka på när du sitter där i fikarummet och är på väg att ta en kaka till.

 

Vilken diet ska jag välja?

När man forskat på olika dieter för viktnedgång ser man inte att det gör någon skillnad vilken diet du väljer, så länge du håller dig till den. Så välj den diet som tilltalar dig mest och som du känner skulle fungera i din vardag. Det alla dieter faktiskt har gemensamt är att de inte inkluderar läsk, sötsaker eller processad mat så vill du inte välja en specifik diet kan du bara börja med att utesluta dessa tre sakerna och jag kan lova dig att du får resultat.

 

Du behöver stöd

Däremot när man forskat på olika dieter så ser man att det som gör skillnad om du klarar att gå ner i vikt eller inte är vilket stöd du har. För även om det är ganska enkla saker man behöver göra är de supersvåra att få till i vardagen. Att börja träna 15 minuter om dagen och att äta nyttigare är ju inte svårt på pappret men uschiamig vad tufft det kan vara att göra i verkligheten. De som har regelbundet stöd och peppning av professionella går ner mycket mer i vikt och har lättare för att hålla det borta.

 

EezyYou ger dig det stödet

EezyYou hjälper dig att komma igång med träning och att äta bättre, helt efter vad dina unika förutsättningar är. Vi hjälper dig att få till ett schema som passar din vardag och din nivå. Det som skiljer oss mot andra är att du får personligt stöd i hela din process och du får professionellt utarbetade tema varje vecka där du får jobba med motivation och beteendeförändringar som gör att du orkar hålla kvar i din nya livsstil länge och till och med njuta av den på vägen. Allt till mindre pris än vad ett gymkort skulle kosta dig!

De två första veckorna i vårt program är alltid helt gratis så du kan prova på om det är något för dig.

Skriv upp dig idag och påbörja din resa mot ett nytt liv som du mår bra i!

Vi står redo att hjälpa dig på din väg med dina förutsättningar!

Få en gratis 5 veckors inspirationskurs!

För tips, tankar och råd om hur du ska börja leva så som du vill, skriv upp dig på vår minikurs via mail - helt gratis!

Välkommen till vår inspirationskurs!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar via mail när det kommer nya, intressanta blogginlägg.

Du är nu uppskriven på vårt nyhetsbrev!