KBT

Kognitiv Beteendeterapi är en gren inom psykologin där man arbetar för att förändra de beteenden, tankar och handlingsmönster som man inte mår bra av. Inom KBTn använder man en hel del verktyg som hjälper till att förklara och synliggöra varför man gör vissa saker eller tänker i vissa mönster. Man arbetar mycket med att förändra och möta de beteenden, tankar och handlingsmönster som man vill förändra och man går framåt i den takt som man klarar av just då.

ACT

Acceptance and Commitment Therapy är en gren inom KBT’n där man fortfarande arbetar med tankar och beteenden men fokuserar mycket på att jobba med värderingar och acceptans. Att kunna se vad som är viktigt för dig i långa loppet kan hjälpa dig att ta dig genom de motgångar du möter i vardagen, att orka vara stark i tuffa situationer.

Inom ACT strävar man inte efter konstant lycka, man förstår att livet måste innehålla både dalar och toppar. Här arbetar man istället med acceptans (tema 3 i vårt program) för att möta livet när det är tufft och ACT har många bra övningar för att jobba mot det som är viktigt för dig i ditt liv. ACT har också ett smart sätt att möta de kritiska tankar vi har så lätt att tänka om oss själva, detta handlar hela vårt tema 10 om och ämnet kommer igen flera gånger senare.

Medveten Närvaro

Vår hjärna jobbar på högvarv hela tiden. När vi står i kön i affären är vi i tankarna kvar på dagens möte på jobbet eller i en diskussion vi hade igår, hjärntjattret är i full gång. Att vara en tänkande varelse är en av människans stora fördelar men vad händer när det blir för mycket? När vi är så effektiva att vi tar slut på oss själva? Eller när vi är så upptagna i huvudet att vi missar vad som händer i våra liv?

Att bli medveten i nuet och att verkligen ta in vad som händer runt omkring dig kan göra stor skillnad för hur du lever ditt liv. För när du är medveten om vad som händer i och runt omkring dig kan du också lättare ta beslut om och göra vad du mår bra av. Till exempel att säga stopp innan den där chipspåsen slinker ner eller att stanna upp och njuta av att vara tillsammans med dina barn istället för att planera vad du ska laga för mat senare.

Dessa tre vetenskapligt beprövade inriktningarna är vad EezyYou’s program är baserat på, allt för att du ska få de bästa förutsättningarna att göra de förändringar du vill, på ditt sätt, och också hålla kvar i de förändringarna länge.